top of page

A SZENT CSALÁD

Az előadás időtartama 90 perc szünet nélkül 

Rendezte: Vincze János Jászai

Írta: Schwajda György

 

Tér: Vata Emil, Vincze János

Jelmez: Hammer Edit

A rendező munkatársa: Tatai Gergő

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia  támogatta.

A szent család fotó TL30.jpg

SZEREPLŐK

Az Anya                             Vári Éva 

A nagyfiam            Németh János

A kisfiam                    Bánky Gábor

A kislányom                  Tamás Éva

Öcsi                                 Götz Attila

Mariska                 Füsti Molnár Éva

Szászné                    Bacskó Tünde

A nyomozó               László Csaba

A fiú                             Tatai Gergő

Technikai munkatársak:

Adonics Attila, Kolonics Gábor, Ludvig Gábor, Mátrai Klára

Az 1985-ben napvilágot látott mű több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű, és ennek a nagyszerű drámának a főszerepében tér vissza teátrumunkba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek közönségünk emlékezetében. A Pécsi Harmadik Színházban Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta már meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig.

Most Schwajda főhőseként egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, aki nemcsak kiszolgáltatott és szerencsétlen teremtés, de egy szörnyeteg is: pokollá teszi a környezete életét, pletykál és intrikál. Négy gyereket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Hamis eszközökkel próbál vélt vagy valós igazáért küzdeni, de nem rosszaságból teszi mindezt, hanem azért, mert a kisszerű gonoszkodás elszórakoztatja. A lánya és a fiai sem rosszindulatból, szívtelenségből, hálátlanságból hanyagolják el, hanem mert más lett az életritmusuk, életformájuk, gondolkodásmódjuk. Szülő és gyermek közül egyik sem különb a másiknál. A körülmények, amelyek között az Anya él, a manipulációi, az ,,ellenfelek” és ő maga is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája süt át.

Schwajda György az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, csakhogy ezt az abszurditásig fokozza – ebben a történetben is. A Vincze János rendezte előadás olyan szimultán mérkőzéshez hasonlít, amelyben a főszereplő mindig más ellenfelekkel mérkőzik. A szülőkhöz, a gyerekekhez, a többi emberhez fűződő viszonyaink tartalmára kérdez rá, és e viszonyainkat kell önmagunkban percről percre tisztáznunk.

Sajtó megjelenések:

Nagy Imre, 2019

https://www.jelenkor.net/archivum/cikk/15773/latogatok-az-alagsorban

 

Cseh Andrea Izabella, 2018

https://izaszinhazbanjart.hu/2018-december/item/373-a-repules-boldogsaga-avagy-uranvarosban-all-egy-szinhaz

https://www.criticailapok.hu/archivum/2-uncategorised/39368-az-a-baj,-hogy-%C3%A9lek

 

Mészáros B. Endre, 2019

https://www.bama.hu/helyi-kultura/2019/01/egy-csodas-darab-ami-evekig-mehet

bottom of page